Temat: Cukinia .. ...podgotujesz, aż puszczą sok. Wrzucasz cebulę, cukinię i paprykę. Musi się trochę pogotować, ale nie za długo, żeby warzywa nie zmieniły sie w paćkę. Doprawiasz solą do smaku i gorące do weków wrzucasz.
Wariant z większą ilością pracy jest taki, że surowe pomidory myjesz, przekrawasz na pół czy na ćwiartki (odrzucając gniazda nasienne), wrzucasz do gara i gotujesz aż do całkowitego rozpadu. Po czym przecierasz przez sito (ja mam taki ręczny przecierak do pomidorów), żeby oddzielić te wszystkie śmieci w postaci skórek, pestek. I dopiero do takiego gęstego "przecieru" z pomidorów wrzucasz wszystkie pozostałe warzywa i trochę gotujesz. Na koniec doprawiasz solą.
Ten drugi wariant jest zdecydowanie lepszy, bo osobiście nie lubię jeść lecza i pluć za przeproszeniem skórkami pomidorowymi.
Aha, ja świadomie nie dodaję żadnych przypraw poza solą, bo... Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=35192
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmangustowo.htw.pl
|