Temat: Przepis na zacier z ryżu Witam. Koledzy ,jest metoda która pozwala scukrzać zacier ryżowy bez użycia koji . I jeśli naprawdę ktoś chce to może przecież Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1181
Temat: Kuzyn ze Wsi Witam, pozwólcie że wtrącę swoje trzy grosze. To nie słód ma się robić słodki, kol. szczub, tylko powstałe podczas kiełkowania ziarna enzymy, mają scukrzać skrobię. Rób Kolego tak jak Ci radzi Kol.@kwachu. Jak kiedyś psociłem ze śruty żytniej, to parzyłem ją wrzątkiem, a następnie po ostygnięciu do temp. 60 - 70*C, dodawałem zmielony świeży słód (z pszenicy), i po ostygnięciu do temp. około 30*C dawałem drożdże piekarnicze.Jak mi było pilno to już po dwóch dniach można było gotować. Kol. kwachu dobrze kwasi możesz mu wierzyć. Pozdrawiam longink1. Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=418
Temat: o odzywianiu (wydzielone z "silownia i okolice") ...ok. 25% zapotrzebowania energetycznego.
Dlatego wlasnie zapotrzebowanie na weglowodany u ludzi jest tak duze.
Dlatego wlasnie znakowana izotopami promietworczymi wegla glukoza jest uzywana w badaniach mozgu.
Co jesli w pozywieniu nie dostarczymy weglowodanow wcale lub za malo?
Otoz organizm bedzie musial je wyprodukowac..
Z tluszczu - kwasow tluszczowych - de facto nie moze. Moze z glicerolu, ktory jest skladnikiem triglicerydow i stanowi ok 10% ich masy Scukrzac mozna tez aminokwasy - tylko niektore, nie wszystkie sie nadaja.
Wydajnosc glukogenezy z bialka wynosi ok 60% +/- 15% w zaleznosci od tego jakie bialko zostalo spozyte, jaki jest wachlarz aminokwasow.
Jednym slowem- wydajnosc marna.
Weglowodany maja tez taka zalete, ze umozliwiaja krotki wysilek beztlenowy. To dlatego w miesniach zmagazynowane jest troche glukozy w glikogenie (max 1% masy miesnia).
Przy na przyklad walce o zycie, gdy... Źródło: 78.46.87.150/~polonia/forum/viewtopic.php?t=11145
Temat: Kuzyn ze Wsi ...Zawartość enzymów w pszenicy jest tylko odrobinę niższa od zawartości tychże w słodzie jęczmiennym.Niejednokrotnie scukrzałem zaciery skrobiowe sł. psz. I tak jeśli według znajomego gorzelnika ilość( mokrego) słodu jęczmiennego mającego scukrzyć zacier wynosi 15% na 100 kg. skrobi .Natomiast dodatek słodu pszenicznego powinien wynieść 20%.Wniosek nasuwa się sam , skoro ilość enz. amyl. w słodzie pszenicznym pozwala scukrzać zaciery skrobiowe , to scukrzenie skrobi zawartej w tym słodzie nie stanowi żadnego problemu. Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=418
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmangustowo.htw.pl
|